В Буча, Киевска област, се сбогуваха с полковник Михаил Матюшенко, командир на "Призрака на Киев", съобщи кметът на населеното място Анатолий Федорук във Facebook, информира "УНИАН".

Според неговите думи, Михаил Матюшенко е загинал геройски при изпълнение на бойни задачи на 26 юни във въздушна битка над Черно море.

Той успява да проведе нощен бой с учебен самолет L-39 срещу два руски Су-30. След като научава за безвъзвратните загуби на обучените екипажи на бомбардировачите, Матюшенко се отправя към южния и източния фронт.

"За Михаил Матюшенко това беше последната му мисия. Той не се е върнал от поредния си полет и е бил търсен дълго време. Днес той ще бъде върнат вкъщи, в Буча. Нека посрещнем достойно и да отправим в последен път Защитника, който даде живота си за нас и за Украйна, написа Федорук.

Тялото му беше открито преди две седмици край бреговете на България, а тялото на щурмана все още се издирва.

"Те изпълняваха задачата с други пилоти и вече получиха заповед да се върнат. Въпреки това се случи непоправимото. Все още не мога да разкажа всички подробности за тази битка, но знам, че неговият СУ-25 беше свален от враг ПВО ракета.Той направи всичко тази ракета да не уцели никого от учениците на неговата ескадрила. Самият той загина. Тялото беше намерено преди две седмици в морето край бреговете на България, а още издирват навигатора му “, разказва Анатолий Кушнирчук, приятел на пилота пред "Обозревател" без да дава подробности каква задача и къде са изпълнявали украинските бойни самолети, че за да бъде отрит трупа на загиналия пилот край български бряг.

Подразделението "Призракът на Киев" е водено от пилота от Буча - Михаил Матюшенко

"Призракът на Киев" не е отделен пилот, а цяло подразделение, което изпълнява бойни задачи и унищожава вражески въздушни цели след започването на войната.

Известно е, че Михаил Матюшенко е служил в 40-та тактическа авиационна бригада и е командвал "Призракът на Киев".

Военният пилот лети на много видове военни и граждански самолети. Преди войната работи като ръководител в украинска авиокомпания.

Михаил Матюшенко посвети целия си живот на небето. Той беше "пилот No1", най-добрият специалист. „Той возеше трима президенти на Украйна. Можеха да му се обадят по всяко време и той винаги беше готов да лети“, казва негов приятел.

"Беше успешен човек и никога не се хвалеше с това, което всъщност е направил. С активна гражданска позиция той оглави обществено правоохранително формирование", казва кметът на Буча.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук