Умствените способности на човека достигат върха си на 22 години, а след 27-годишна възраст започват да намаляват, твърдят авторите на изследване, проведено в американския университет във Вирджиния. Трудът им е публикуван в списание “Невробиология на стареенето” (Neurobiology of Aging).
По думите на ръководителя на изследването професор Тимъти Солтхаус при 9 от 12-те теста за определяне на различните функции на мислене средната възраст на хората, дали най-добър резултат, е 22 години.
Съществено намаляване на резултатите от тестовете за логика, бързина на мислене и пространствено въображение се наблюдава при хората над 27 години. Паметта започва да се влошава след 37 години, а показателите за останалите интелектуални функции – след 42 години. При това намаляването на интелекта с възрастта се маскира с усъвършенстване на навиците при съответните тестове.
В изследването са участвали 2 000 мъже и жени на възраст от 18 до 60 години, посочва ЛентаРу.
Получените данни сочат, че профилактиката и лечението на психичните разстройства, свързани със стареенето, като болестта на Алцхаймер и други форми на деменция трябва да започнат много преди пенсионна възраст, отбелязва професор Солтхаус. /БЛИЦ