Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че посланикът на САЩ Дейвид Пресман няма право да го критикува за посещенията в Русия, тъй като те са направени в интерес на Унгария, предават информационните агенции.

Сиярто направи това изявление в Будапещ, в отговор на въпроси на журналисти в понеделник, 21 ноември.

"Тъй като работя като унгарски външен министър, мога да се занимавам само с унгарските национални интереси. Разбирам, че посланикът на САЩ има предвид американските интереси, но аз имам предвид унгарските интереси.

Ето защо смятам, че би било правилно, ако, изхождайки от взаимното си уважение, не коментираме стъпките си. Обикновено не коментирам пътуванията на външния министър на САЩ и със сигурност очаквам същото и от посланика на САЩ, за да не коментира унгарската политика по този начин", каза Сиярто.

Външният министър добави, че националният интерес на страната му е да гарантира енергийната сигурност в дългосрочен план.

"Досега не е имало американско предложение за това как тази енергийна сигурност може да бъде реално изградена, така че мисля, че не само от политическа гледна точка, но и от гледна точка на заслугите по този въпрос, американският посланик няма право да критикува унгарските решения, които са взети въз основа на националния интерес на Унгария", каза Сиярто.

Припомняме, че ден преди това, Сиярто посети Русия, за втори път през последните 6 седмици. Министърът присъства на изложението за ядрени технологии "Атомекспо 2022", което се провежда в град Сочи на Черно море, съобщи външното министерство в Будапеща.

Миналия месец Сиярто участва и във форум в Москва, посветен на енергийната политика. Унгарският премиер Виктор Орбан запази добрите си отношения с управляващите в Москва и след като Русия нахлу в Украйна през февруари, припомня ДПА. 

Будапеща подкрепи санкциите на Европейския съюз срещу Русия, но получи правото на временно "освобождаване" от ембаргото върху вноса на руски петрол. 

Петер Сиярто беше единственият първи дипломат на страна от ЕС, който се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН през септември.

Унгарският външен министър посещава изложението за ядрени технологии в Сочи във връзка със строежа на два нови реактора в унгарската атомна централа "Пакш" (Paks), които се изграждат от руската държавна корпорация "Росатом", уточнява ДПА.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук