Уникална гледка в небето над Гърция смая мрежата. Кадри, запечатали феноменалната красота, се появиха във фейсбук страницата на Weather News Greece.

„Лещовидни облаци над остров Крит“, гласи текстът към спиращите дъха фотоси, направени в съботния ден.

И тъй като много хора ги оприличават и дори бъркат с НЛО и летящи чинии, ето малко интересна информация за този небесен феномен:

Лещовидните облаци (на латински: Lenticularis с форма на леща, от lenticula lentil) са неподвижни облаци, които се образуват предимно в тропосферата, обикновено в паралелно подравняване по посоката на вятъра.

 

Те често са сравними на външен вид с леща или чинийка. Седефените облаци, които се образуват в долната стратосфера, понякога имат лещовидни форми.

Докато въздухът се движи по повърхността на Земята, често се срещат препятствия, включително природни обекти, като планини или хълмове, и изкуствени структури, като сгради и други конструкции, които нарушават въздушния поток и го превръщат във „вихри“ или области на турбуленция.

Когато влажен, стабилен въздух “тече” над по-голям въздушен вихър, като тези, причинени от планини, серия от обширни въздушни вълни се образува от подветрената страна на планините.

Ако температурата на гребена на вълната падне под точката на оросяване, влагата във въздуха може да се кондензира и да образува лещовидни облаци.

При определени условия дълги низове от лещовидни облаци могат да се образуват близо до гребена на всяка следваща вълна, създавайки формация, известна като "вълнов облак".

Тези вълнови системи могат да произвеждат големи възходящи потоци, понякога достатъчни, за да се кондензира водната пара и да се предизвика образуването на лещовидните облаци.

Лещовидните облаци обикновено не се образуват над нисък или плосък терен, така че много хора може никога да не са ги виждали и да не знаят, че могат да съществуват. Понякога се виждат ярки цветове (наречени иридисценция) по ръба им.

Твърди се, че лещовидните облаци се бъркат с НЛО, тъй като много от тях имат формата на "летяща чиния", с характерната си гладка, подобна на чиния форма.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук