Учени от Япония са направили влакна, които имитират космите, разположени на крачетата на мухите и им позволяват лесно да се придържат към всяка повърхност. Новият материал е придобил способността многократно да прилепва към повърхности от различен тип, независимо от степента им на гладкост.

Както е известно, мухите се придържат спокойно към стените, таваните и прозорците - тази способност им се дава от малките косми по краката им, които образуват уникални лепкави структури и позволяват на досадните насекоми да се придържат към всякакви повърхности, прилепвайки към тях многократно.

Физиците отдавна са установили, че такъв ефект върху краката на мухите се дължи на капилярните, кулоновските и вандерваалсовите сили на привличане. Японските изследователи са се опитали да синтезират такива косми, като имитират етапа на развитие на краката на насекомите по време на метаморфозата на какавидата.

Като резултат този опит е бил успешен. Полученото от учените влакно се е оказало толкова силно, че те успели да окачат плоча с тегло 52,3 грама на едно такова влакно.

Според думите на авторите на изследването, сноп от такива влакна, който включва 756 отделни влакънца, ще може да залепи човек с тегло около 60 килограма към тавана.

Забележително е, че адхезивните свойства на влакното се придобиват, когато се намокрят с вода, но след изсушаване и повторно навлажняване влакното не губи тези свойства, което означава, че структурата, създадена от японски специалисти, както и крачетата на истинските мухи, може да се използва многократно.

Превод и редакция: БЛИЦ