Всички участници в инцидента в Охрид са членове или симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ. Това пише в позиция на управляващата партия в Северна Македония СДСМ, цитирана от БТА.

От формацията визират побоя над Християн Пендиков, който е секретар на местното сдружение „Цар Борис Трети” и има българско самосъзнание.

„Има снимки с Мицкоски и Николоски (председателят и зам.-председателят на опозиционната партия), един от нападателите дори е служител в администрацията на кмета на Охрид, също от ВМРО-ДПМНЕ", твърдят от СДСМ. 

Според тях обаче институциите са реагирали бързо на случилото се в Охрид, МВР веднага е успяло да открие нападателите, а по сигнала се е задействала и компетентната прокуратура.

„Насилието от всякакъв вид е недопустимо, както неприемливи са и всички опити за възпрепятстване на европейския път и обиди към чувствата на македонските граждани. ВМРО-ДПМНЕ е политическа партия, която работи срещу европейския път на страната и няма право да говори по тази тема.

Страната ни няма нужда от разпалване на атмосферата. Всички трябва да се съсредоточат върху икономическия растеж и продължаването на европейския път, конституционните промени за интеграция в ЕС. Който не допринася за този план, само обслужва нечии други интереси и действа според нечий друг дневен ред”, пише в съобщението на СДСМ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук