Генерал Джеймс Макконвил, началник на щаба на сухопътните войски на САЩ, определи експедиционните сили като ахилесовата пета. В статия за 19FortyFive той посочва лошата логистика, която пречи да се изпълняват задачите.

Генералът разглежда сценария на хипотетичен конфликт с Китай в западната част на Тихия океан. Той смята, че Пекин би могъл да се съсредоточи върху танкерите и самолетоносачите на САЩ, за да фрагментира вражеските сили и да унищожи формированията. В такъв случай КНР би могла да победи САЩ, отстъпвайки в "суровата" военна мощ.

"Смятаме, че логистичните ни възможности ще бъдат много противоречиви", отбелязва Макконвил.

Генералът припомня класическите трудове на военния теоретик Карл фон Клаузенвиц, който говори за понятието "центрове на тежестта". То гласи, че за да се спечели един конфликт, трябва да се удари по източника на силата на противника.

В случая на Съединените щати този "център на тежестта" е бойната логистика. Американските сили са неспособни да се изправят срещу враг на голямо разстояние от континента без обилна подкрепа.

А прекъсването на логистичните вериги би позволило да бъде разгромена страната. Макконвил сравнява този метод с рязане на сухожилия, което води до разкъсване на връзките.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук