Джон Джоузеф Миршаймър,  американски политолог и учен по международни отношения, коментира руските и западноевропейски действия след срещата на НАТО през 2008г. Неговият анализ е цитиран от Труд.

Нека започнем с това защо Путин направи това, което направи. Винаги съм вярвал, че тази криза е свързана с усилията на Запада да направи Украйна свой бастион на границите на Русия.

Всичко започна през април 2008 г. на срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ, където беше обявено, че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО. Тогава руснаците и в частност Путин дадоха да се разбере, че това пресича червената линия. Това е недопустимо, представлява екзистенциална заплаха за Русия.

Кризата избухна на 22 февруари 2014 г. след събитията на Майдана и оттогава Западът следва стратегия за „удвояване на залозите“.

Вацлав Клаус: Няма да има мир в Украйна, докато на масата на преговори не седнат САЩ

Сега много хора казват, че Путин е нахлул в Украйна, защото иска да завладее Украйна и да я интегрира в по-голяма Русия, че се интересува от пресъздаване на Съветския съюз. Но няма доказателства в подкрепа на това. Всичко е свързано с разширяването на НАТО.

Няма съмнение, че Путин е имал стратегия с ограничени цели. Той искаше да получи контрол над определени територии, предимно в Източна Украйна. И той се интересуваше или от смяната на режима, или от това да принуди съществуващия режим в Украйна да промени политиката си към присъединяване към НАТО или към Запада. 

US анализ: В Украйна тръгваме надолу по хлъзгавия склон

Нека не забравяме, че руснаците гледат на случващото се в Украйна като на екзистенциална заплаха. Ако руснаците се провалят в Украйна и Западът успее и унищожи руската икономика, тогава ще бъде упражнен много силен натиск върху Путин с възможната ескалация на кризата до използването на ядрени оръжия. Искам да бъда много ясен. Не казвам, че е вероятно, просто казвам, че е реална възможност.

Ако сравним конфликта в Украйна с това, което се случи в Грузия през август 2008 г., тогава трябва да се каже, че в Грузия имаше бърза война. И когато руснаците превзеха Крим през март 2014 г., това също се случи много бързо, без военни действия. Сега ситуацията е коренно различна, защото американците подкрепят украинците.

Не бива обаче да забравяме, че Украйна сега плаща най-високата цена. Страната се унищожава и аз отдавна твърдя, че това ще се случи. Просто казвам какво се случва, когато бръкнеш в окото на велика сила като Русия и заплашиш нейното съществуване.