На 5 май „Вашингтън поуст“ публикува статия на професор по социология от Йоркския университет, в която се посочва, че китайците подкрепят своето правителство, пише "Радио Китай".

Тя е базирана на мащабна онлайн анкета, проведена скоро след вдигането на карантината на гр. Ухан през април миналата година. Допитването е направено в сътрудничество със 17 преподаватели от китайски университети, като в него са участвали над 19 000 души.

Според друго проучване на Американската асоциация за изследване на световните ценности от 2018 г., 95% от китайците имат доверие на централното правителство, а 69% подкрепят местните власти.

Настоящата анкета проучва доверието на китайците към правителството на различни нива - от централно до селища. Данните показват, че 98% от жителите на Китай са уверени в централното правителство, като в същото време се е повишила и подкрепата към местните власти.

49% от анкетираните твърдят, че имат по-голямо доверие на централното правителство след началото на епидемията, като само при 6% от тях е намаляла увереността в местните власти.