Правозащитни организации и западни страни, водени от САЩ, Великобритания и Германия, обвиниха на виртуална среща Китай в масови престъпления срещу уйгурското малцинство и поискаха безпрепятствен достъп за експертите на ООН, предаде БТА.

Пекин разкритикува вчерашната видеоконференция със 152 участници, включително 51 държави, като "политически мотивирана" и основаваща се на "лъжи". Миналата седмица китайската мисия в ООН изпрати ноти до много от 193-те страни членки на световната организация с призив да не участват в "антикитайското събитие".


Постоянният представител на Китай в ООН Чжан Цзюн изпрати до 15-те западни съорганизатори на видеоконференцията текстови съобщения, в които изрази смайване от тяхната подкрепа за срещата и ги подкани да "премислят" и да я оттеглят.

В противен случай, предупреди той, това "ще навреди на нашите отношения и сътрудничество".

На срещата постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуърд определи ситуацията в китайския Синцзян-Уйгурски автономен регион като "една от най-тежките кризи на човешките права на нашето време".

"Доказателства, получени от нарастващ брой достоверни източници, включително сателитни снимки, свидетелствата на очевидци и публично достъпни документи на китайското правителство предизвикват сериозна загриженост", подчерта тя.

Тези данни говорят за "програма за репресии срещу конкретни етнически групи", подчерта Удуърд, която по-рано е била посланик на Великобритания в Китай. Тя отбеляза, че в Синцзян религиозните прояви са били криминализирани, а срещу уйгурския език и култура се провежда системна и мащабна дискриминация.

Смята се, че през последните години в лагери в този китайски автономен район са били интернирани около 1 милион души.

Повечето от тях са от предимно мюсюлманското уйгурско малцинство. Китайските власти са обвинявани в използване на принудителен труд, системен принудителен контрол на раждаемостта и изтезания, отбелязва АП.

Пекин отрича категорично тези обвинения и определя лагерите, които според него вече са закрити, като центрове за професионално обучение, в които са се преподавали китайски език, трудови умения и основи на китайското законодателство.

Целта според него е била да се помогне за икономическото развитие ни Синцзян и да се противодейства на екстремизма. През 2016 г. в Китай бяха извършени редица свързани с региона терористични нападения.