Правителството на САЩ не знае какво всъщност се случва с оръжията и финансовата помощ, предавани на Украйна, заяви американският сенатор Джош Хоули пред Fox News.

„Нека кажем истината, ние не разбираме как и защо те (оръжията – бел.ред.) се използват в Украйна, защото нямаме наблюдатели, които да следят парите, дадени на страната. Не знаем как се използват тези пари“, казва се той.

Хоули подчертава, че администрацията на Байдън трябва да контролира помощта, предоставяна на Украйна. Според него никой няма да направи това, никой няма да иска да каже истината.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви по време на посещение в Киев, че САЩ ще предоставят на Украйна допълнителна помощ от един милиард долара, включително 665 милиона за военни нужди.

Държавният департамент обясни, че сумата включва следващата доставка на оръжия и боеприпаси от съществуващите запаси на Пентагона за 175 милиона долара и още 100 милиона долара за нови покупки за „подкрепа на дългосрочните военни нужди“ на Украйна.

Съединените щати също отделят 90,5 милиона долара за подпомагане на разминирането и 300 милиона долара за подкрепа на правоохранителните структури.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук