Въоръжаването на сирийската опозиция сега станало затруднено поради растящото влияние на чуждестранните ислямистки радикали на територията на Сирия, заявил сенаторът от Флорида Марко Рубио.
„Това е много по-трудно сега ... ние оказахме подкрепа на не когото трябва” – заявил Рубио пред РИА Новости в отговор на въпроса поддържал ли е въоръжаването на опозицията в Сирия. „Те бяха убити и унищожени, и това са радикални елементи, израсли вече във влияние и способности” – добавил сенаторът.
 

Рубио добавил, че имало време, когато стратегията за доставка на въоръжение за сирийската опозиция е могла да бъде много по-продуктивна, отколкото сега. Той отбелязал, че сега, както и преди, там има елементи, с които САЩ могат да сътрудничат. Според него, те са „по-малко и по-зле екипирани и по-малко способни, отколкото ни се иска на този етап на процеса”.
 
„В началото на този конфликт аз предупреждавах, че тогава там имаше сирийци, които можехме да въоръжаваме, но след като ние не направихме това, то най-добре екипираните и най-ефективните групи на терена станаха чуждестранните ислямистки радикали, които проникнаха в Сирия. Именно така стана и затова всичко е толкова сложно” – пояснил Рубио.
 
На 8 декември Барак Обама сне формалните ограничения за доставка на оръжие, боеприпаси и военна техника на съюзниците на САЩ в борбата с тероризма в Сирия. Преди официални лица в САЩ вече съобщиха за доставка на ограничени партиди оръжия и боеприпаси за сирийската опозиция, част от които попадна в терористите от ИД.
 
Превод и редакция: БЛИЦ