Откриха активен вулкан под континента Антарктида, който може да ускори процеса на топене на ледовете. Забравете за глобалното затопляне – ледовете в Антарктида са изправени пред нова и още по-сериозна заплаха – активен вулкан, скрит под масивната ледена покривка.

Учени от университета във Вашингтон открили вулкана в Западна Антарктида съвсем случайно, съобщава "Дейли мейл".

Изследванията са проведени в рамките на проект, чиято главна цел е построяването на триизмерна карта на ледниците в западната част на Антарктида с помощта на сеизмичната активност.

Поредица от трусове, резултат от активността на вулкана, са регистрирани през януари 2010 и февруари 2011 г.

Вулканична пепел пък е открита в леда, което според експертите означава, че вулканът, намиращ се на близо километър дълбочина от земната повърхност, е активен от около 8000 години.

Учените предполагат, че силното му изригване може да доведе до топене на ледниците и до повишаване на морското ниво, уточнява Vesti,bg.

"Това е златната ера за разкрития на Антарктида. От много време имахме подозрения, че под купищата лед се крият вулкани, но вече няма капка съмнение", казва Ричард Астър, сеизмолог и участник в проучването.

Учените смятат, че изригвания на този вулкан под ледовете  могат частично да обяснят защо леденият щит на Антарктида се топи толкова бързо.

Според специалистите вулканът "със сигурност" ще избухне някой ден, но не се знае кога.