Западните доброволци, които се присъединиха към защитата на Украйна, бяха убити, в някои случаи защото предполагаха, че битката ще бъде лесна. За това разказа американски ветеран, воювал в Украйна, пред американското издание Business Insider.

Според него много чуждестранни ветерани, дошли в Украйна, за да воюват, преди това са били свикнали да водят бойни действия с предимство в авиацията и артилерията.

Те са имали трудности при адаптирането към украинските условия, където руснаците често са превъзхождали числено и с оръжие.

„Много хора от Запада, които идват в Украйна, искат да бъдат герои. Виждам момчета през цялото време, които са дошли ​​в Украйна и почти се отнасят към това като към отпуск и всъщност не очакват да умрат“, казва ветеранът от американската армия, който също е воювал в Украйна като доброволец.

Той казва, че е имал същия манталитет, когато е започнал да воюва за Украйна. Но после променил мнението си.

Ветеранът започна да се бие след руското нахлуване през февруари 2022 г. и напуснал Украйна миналия декември. Той е воювал в най-смъртоносните райони, като Бахмут, а също така служи като боен санитар на своята част, помагайки на ранените си другари.

Той казва, че преди това се е сражавал в Ирак на договор, след като е напуснал армията на САЩ. Според него Украйна е много по-рискована и трудна от мястото, където той е воювал преди това.

Според бившия доброволец, в Украйна е по-трудно да се намерят безопасни места. Използват се повече дронове, отколкото във всеки друг конфликт в историята, а артилерията и далекобойните оръжия се използват постоянно.

„Дори да си на много километри от фронтовата линия, пак можеш да бъдеш ударен от ракета. Това не е като конфликтите в Близкия изток, където, ако си в базата, си в относителна безопасност“, разказва американецът за впечатленията си.

Превод и редакция: БЛИЦ