Първият човек, изкачил най-високия връх на земята Еверест, сър Едмънд Хилъри, който почина през януари тази година, ще бъде увековечен в родината си Нова Зеландия на пощенска марка.
Серия с пет мотива ще бъде пусната в продажба през ноември, съобщава новозеландската поща. Още приживе сър Едмънд Хилъри бе обявен за герой в родината си. Като единствения новозеландец още преди години негов портрет бе изобразен на банкнота в родината му.

Едмънд Хилари е роден в малкия град Туакау (южно от Окланд) на 20 юли 1919 г. Неговите дядо и баба са ранни заселници в северна Ваироа през средата на 19-ти век, след изселване от Йоркшър. Хилъри учил в Окландската гимназия. Той пътувал над два часа до училището си и редовно използвал това време за четене. Когато пораснал той бил по-нисък от своите връстници. Μладият Хилари бил много срамежлив, така че той търсел усамотение в книгите и в мечти за живот пълен с приключения. На 16-годишна възраст неговият интерес към катеренето бил запален по време на училищно пътуване до планината Руапеху. Там той разбрал, че е физически силен и много по-издръжлив от своите спътници. През 1939 г. той завършва своето първо по-значително изкачване, достигайки връх Оливие в Южните Алпи. Сър Едмънд Хилъри почина на 88-годишна възраст в началото на тази година. /БЛИЦ