Нападенията и заплахите за насили насочени срещу джамии са се удвоили за последната година, показват данни, публикувани днес, пише британското ляво издание Morning Star, цитирано от "Фокус". Полицията е регистрирала 110 престъпления от омраза срещу мюсюлмански религиозни учреждения във Великобритания, за периода между март и юли тази година, докато за същия период на миналата година те са били 47.
Случаите на злоупотреби включват заплахи за „взривяване на джамия“, както и чупене на прозорци на сгради и паркирани коли. Други форми на нападения включват обидни графити по стените на сградите, нападения над молещи се, два случая на палеж и два случая на закачане на бекон на дръжките на вратите на джамиите.

Истинският брой на престъпленията от омраза насочени срещу джамиите, най-вероятно е по-голям заради разликите в отчитането на статистиката от полицията и защото не всички полицейски управления са включени в данните. Двадесет и пет районни управления са отчели годишно увеличение на престъпленията от омраза срещу джамии, като най-голямо е това в района на Манчестър, където са извършени девет такива престъпления, а миналата година не е регистрирано нито едно.

Сериозно увеличение има и в Лондон, където са извършени 17 такива акта, а миналата година те са били 8. Разследването е направено в 42 от общо 45 полицейски управления. Данните се появиха само няколко седмици след няколко знакови инцидента. Имамът и хирург Насер Курди, който е давал първа помощ на жертвите от атентата в Манчестър, беше наръган в гърлото пред джамия в Чешир, а 14-годишно момче беше наръгано неколкократно в главата пред джамия в Бирмингам.

Други известни случаи на престъпления от омраза срещу джамиите тази година, са терористичната атака във Финсбъри парк през юни, палежът на джамия в Манчестър през юни, която остави сградата изтърбушена и изпращането на бял прах – за който се предполагаше, че може да е антракс – и бомбените заплахи срещу три джамии в Лондон през същия месец. Въпреки че полицията установи, че белият прах е безвреден, Еркин Гюней, лидер на мюсюлманската общност и директор на погребенията в джамията Шакълуел в северен Лондон каза, че заплахите са „сърцераздирателни“. Той сподели, че неговата джамия е преживяла „нападения от БНП(Британската национална партия), замеряне със свински глави и други издевателства, след като баща му е основал това място за молитва през 70-те години на XX век