Официалният магьосник на Нова Зеландия, може би единственият магьосник, назначен от държавата в света, е освободен от своята длъжност, което слага края на 23-годишната му служба в новозеландския град Крайстчърч, пише ТРУД.

Магьосникът, чието истинско име е Иан Блекбери Чанъл, на 88 години, имаше договор с градския съвет на Крайстчърч за последните две десетилетия, за да популяризира града чрез „действия на магьосничество и други подобни услуги“, на цена от 16 000 долара годишно. Общо за дейността са му били платени 368 000 долара.

Магьосникът, който е роден в Англия, започва да извършва магически и развлекателни дейности в публичните пространства малко след пристигането си в Нова Зеландия през 1976 г. Когато първоначално съветът се опита да го спре, обществеността протестира.


През 1982 г. Асоциацията на директорите на Художествената галерия на Нова Зеландия заяви, че той се е превърнал в живо произведение на изкуството, а след това, през 1990 г., тогавашният премиер Майк Мур го помоли да обмисли възможността да стане официален магьосник на Нова Зеландия.

„Притеснен съм, че магията Ви не е на разположение на цялата нация“, пише Мур на британския магьосник.

„Затова предлагам спешно да разгледате предложението ми да станете Официален магьосник на Нова Зеландия, Антарктида и съответните офшорни зони, което без съмнение ще има последици в областта на магиите, благословиите, проклятията и други свръхестествени въпроси, които са извън компетентността на министър -председателите. "

Оттогава той служи в Крайстчърч, играе танци за дъжд в Нова Зеландия и Австралия по време на засушавания и е награден с медала за служба на кралицата в чест за рожден ден на Елизабет Втора.

В априлското издание на комедийното предаване за актуални комедийни събития на новозеландската телевизия „Нова Зеландия днес“, пред водещия Гай Уилямс, магьосникът казва, че обича да дразни жените, като им казва, че са хитри, и казва „те използват хитрост, за да получат глупавите мъже“.

„Обичам жените, прощавам им през цялото време, още никоя не съм ударил. Никога не удряйте жена, защото, първо, те се нараняват твърде лесно и, второ, те ще кажат на съседите и техните приятели ... и тогава ще имате големи проблеми. "

Градският съвет на Крайстчърч каза, че е изпратил писмо на магьосника, в което му благодари за услугите му в Крайстчърч през последните десетилетия и го информира, че прекратяват договора му, заяви говорител на съвета Лин Макклеланд.

Макклеланд добави, че това е трудно решение, но магьосникът „завинаги ще бъде част от историята на (Крайстчърч)”.