38-годишна жена и 10-годишният й син са първите заразени с коронавирус в Солун. Двамата са настанени в местна болница, а градът се настройва за справяне със заболяването, информира в репортаж Нова телевизия. 

Хората се презапасяват с продукти, появиха се снимки на изпразнени рафтове по магазините. Повечето жители на града спазват препоръките да се избягват обществени места, но има и такива, за които това е просто поредният вирус.

Единици са хората с предпазни маски, а градският транспорт се ползва от стотици. Пред един от големите хранителни магазини екипът среща Леонидас, според когото заплахата от коронавируса е преувеличена.

Китайската чума захапа и Нидерландия

„Не вярвам на всичко, което се казва, но трябва да си внимателен, защото не бива да се играе със здравето. Знам все пак, че има доста хора които са под наблюдение, но лекарите са много кадърни в Солун и затова не се притеснявам. Засега съм спокоен, защото много внимателно се съблюдават карантинните изисквания. Няма от какво да се страхувам”, каза той.

Не и според Ник. Екипът на телевизията го среща на площад „Аристотел”. Младият фотограф отбелязва, че навън хората са много по-малко в сравнение с други дни. „Обикновено, тук има много хора, но сега след цялата тази истерия около вируса, хората предпочитат да си стоят вкъщи. Да, сега още няма много хора с маски, но ако дойдете тук след няколко дни, ще е много по-различно”, коментира той.

Официално: СЗО с огромна тревога обяви най-лошата новина за коронавируса

Умерените оптимисти са на мнение, че добрата лична хигиена спокойно може да победи вируса и истерията по него. „Това е само вирус като всеки друг, просто трябва да си поддържаш ръцете чисти и да не се събираш с много хора на едно място. Аз съм бременна. Какво? Да се затворя и да заживея като в балон ли?”, коментира тя.  

В заведенията има хора, но кафетата не се пръскат по шевовете. Магазините се радват на сериозни обороти. Най-много се продават спагети, мляко, захар, вода, а аптеките едва смогват с маски и антибактериални гелове.

Началното училище, в което учи болното от коронавирус 10-годишно дете ще бъде затворено в следващите две седмици. Момчето е син на първата жена, диагностицирана с болестта в Солун.