Около 80 000 туристи са блокирани в морския курортен град Саня в Южен Китай, след като властите го обявиха за огнище на COVID-19 и наложиха локдаун, предаде Асошиейтед прес.

Целта беше да се спре разпространението на коронавируса в града на тропическия остров Хайнан. Ограниченията влязоха в сила рано в събота сутрин, след като в петък бяха потвърдени 229 случая на коронавирус. В събота бяха отчетени още 129. 

Управляващата в Китай комунистическа партия се придържа твърдо към подхода "нула ковид", което поставя страната в засилващо се противоречие с останалия свят. Заради огнище на епидемията, появило се неотдавна в Шанхай, властите затвориха изцяло за два месеца най-големия град в Китай, като блокираха милиони хора и причиниха тежки поражения на националната икономика.

Управлението на жп транспорта в Саня забрани продажбата на билети, в събота бяха отменени всички полети.

Туристите, които искат да отпътуват от Саня, трябва да имат отрицателен резултат на пет PCR теста, направени в продължение на седем дни, заявиха властите. Междувременно хотелите ще предложат на гостите си 50% отстъпка за периода на локдауна, каза на брифинг представител на градската управа. Затварянето става в пика на туристическия сезон в Саня, известен с плажовете си.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук