За първи път от много време насам властите са открили ново огнище на COVID-19 в престижния пекински квартал Чаоян, в който живеят много чужденци. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на говорителя на местното правителство Сю Хеджиан.

"Досега около 166 случая са свързани с епидемията от COVID-19 в бар в квартал Чаоян", казва служителят.

Той заяви, че масовото тестване на граждани за коронавирус ще започне в района от 13 до 15 юни. Хъдзян добави, че настоящата епидемия е "тежка по своя характер".

От началото на годината в Китай е регистриран нов взрив на инфекции с COVID-19. Например в Шанхай, където живеят около 25 милиона души, в края на март са открити 3400 безсимптомни случая и 50 симптоматични пациенти, което е рекорд за дълго време. След това властите обявяват епидемия от коронавирус и на 28 март в града е наложена строга блокада.

Всички жители на града трябваше да спазват строга карантина и можеха да използват само безконтактна доставка на стоки от първа необходимост. Използването на обществен транспорт е забранено. Фабриките за стоки от първа необходимост и предприятията за препитание преминаха към затворен режим на управление, а останалите прехвърлиха служителите си на дистанционна работа. Ограниченията бяха частично отменени едва в средата на май.