Множество са жертвите при масова стрелба в Нова Зеландия. Обекти на нападението са станали две джамии в град Крайстчърч. 
Най-малко 27 души са загинали в резултат на стрелбата, открита в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, съобщават местни медии. Според медийни доклади след инцидента в болница са настанени около 30 души. 


Открити са и взривни устройства, прикрепени към коли по улиците в Крайстчърч.

Както БЛИЦ писа предполага се, че по време на стрелбата в джамията е имало до 300 души.

Според местно издание „Хералд” единият стрелец е австралиец.

Той е публикувал манифест, в който посочва намеренията си. В него той защитава крайнодясна и антимигрантска идеология.

Появиха се и видеозаписи, за които се твърди, че са направени от нападателя. Смята се, че са достоверни. На автоматите на мъжа има бяла боя са написани имената на терористи, нападнали други джамии. Полицията призова гражданите да избягват джамиите в страната.

Според други издания трима мъже и една жена са арестувани след стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. Местни медии съобщават за 27 загинали и около 30 ранени. Полицията потвърди, че има "значителен " брой жертви, но не уточни броят им.  Комисар Майк Буш определи като абсолютен акт на смелост действията на полицаите при задържането на заподозрените. 

Първоначално бе съобщено за до шестима загинали, но към настоящия момент не се привеждат по-конкретни данни. Няма официална информация и за броя на пострадалите. Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн направи изявление за случващото се, като подчерта, че то е вкарало страната в „едни от най-мрачните й дни“. „Ясно е, че случилото се тук е изключително и безпрецедентно действие на насилие", заяви Ардърн в обръщение към шокирана нация.

„Мнозина от тези, които са пряко засегнати от тази стрелба, вероятно са мигранти в Нова Зеландия, може дори да са бежанци. Те са избрали да направят Нова Зеландия свой дом и тя е техен дом“. Припомня се, че стрелбата бе открита по време на следобедните молитви. В резултат бе съобщено за „множество“ жертви.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!