Преди четири десетилетия Агенцията за опазване на околната среда на САЩ предупреди за опасностите, които очакват човечеството в бъдеще и изглежда, че те вече са тук.

През септември 1983 г. Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) публикува мрачен доклад, предупреждавайки, че ако човечеството не предприеме някои стъпки скоро, ще се изправим пред много не розово бъдеще, пише Science Alert.

Текстът предполага, че земеделските условия ще бъдат значително променени и екологичните и икономически системи потенциално ще бъдат нарушени, докато политическите институции ще изпитат стрес. Сега изследователите смятат, че мрачната прогноза се е оказала много пророческа.

Нов доклад, озаглавен „Можем ли да спрем глобалното затопляне“, предупреждава, че до средата на века глобалните температури ще се покачат с 2°C над прединдустриалните нива. 

Учените предупреждават, че ако човечеството продължи по същата траектория с малко смекчаване, може да не ни очаква светло бъдеще.

Нещо повече, изследователите се опасяват, че значително увеличаване на глобалното затопляне може да настъпи по-рано, отколкото повечето от нас биха искали да вярват. Тази година човечеството вече се изправи пред последствията от климатичната криза: рекордни горещи вълни и интензивни горски пожари удариха Земята, а жегата счупи повече от един рекорд.

Изследователите предупреждават, че 2023 г. по същество е рекордна година, от силните горещини на сушата и в океаните, променящи атмосферните течения, до загубата на лед на Северния и Южния полюс, убивайки безброй диви животни. И всичко това се случи при затопляне от едва 1,1°C.

Ако достигнем 2°C, както се прогнозира, човечеството вероятно ще трябва да изпита последствията от срива на циркулацията на Атлантическия океан, както и изчезването на коралови системи, загубата на хранителни вещества в храната и по-нататъшното намаляване на добивите от култури.

В същото време, още преди 40 години, учените предупреждаваха, че няма да можем просто да правим иновации, защото те не са жизнеспособна стратегия за намаляване на емисиите на парникови газове. Геоинженерството също остава твърде несигурен риск, което прави много от възхваляваните техно-решения фалшиви както винаги.

Учените обаче са съгласни, че екологично базираните стратегии биха могли действително да работят. Става дума за отглеждане на гори и възстановяване на дивата природа — всичко това може да се окаже ефективно в дългосрочен план.

Доклад на Агенцията за опазване на околната среда заключава, че забраната на въглищата и петрола е най-ефективният начин за предотвратяване на надвиснали бедствия и това остава вярно. Последните проучвания вече потвърдиха, че отказът от използването на изкопаеми горива може да забави развитието на климатичната криза.

Но въпреки тази пропусната възможност, не е твърде късно да се намалят бъдещите последствия. Но изследователите предупреждават, че ако необходимите стъпки не бъдат предприети скоро, това вероятно ще доведе до смъртта на милиони хора и други животни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук