Само няколко минути са били достатъчни на 22-годишния студент Иван, за да превърне училище в словашкия град Врутки в истинска касапница. 

Той успява да наръга трима учители и две деца. 

Медиите в Словакия разкриват как е изглеждала акцията на полицията за неутрализиране на убиеца и защо накрая се е стигнало до стрелба. 

22-годишният Иван нахлува през стъклена врата в училището и влиза в класна стая, където в момента учели четвъртокласници. 


Убиецът Иван не е имал криминални прояви, не са ясни и мотивите му за нападението

"Прибяга до най-близката стая, където рани учителка и две деца, бяха в тежко състояние", разкрива Милан Лучански, шеф на полицията. 

Ученик опитва да спре нападателя, но Иван го намушква, след това любимият на децата в училището учител по математика и химия Ярослав Будж застава на пътя му, но убиецът го наръгва смъртоносно. После тръгнал да бяга. Независимо, че е тежко ранен, ученикът тръгва след него. По-късно към него се включват и полицаите. 

Иван е застигнат от униформените на около 300 метра от училището. Полицията го призовава да се предаде, но той продължил да се отбранява. "Отидох до прозореца и видях полицаите да му стрелят в краката, изглеждаше като предупреждение, но той продължи да върви срещу тях с ножа. Полицаите отстъпиха, настана паника, единият се спъна, след това някой започна да стреля", разказва пред медиите Адам, който живее наблизо. 

В опасност са били и хората, които по същото време са минавали оттам. 

"Видях да минават две майки с деца, хукнаха да бягат и се скриха във фитнес", допълва свидетелят. Няколко от полицаите, обаче, се оказват жертви на "приятелски огън", след като са били улучени от отклонили се куршуми.

Според TV Markíza нараняванията са били в глезена и коляното, нито един не е бил с опасност за живота. 

Превод БЛИЦ