Британските тийнейджъри са сред най-тежко пиещите в Европа и единствено в България и на остров Ман има толкова сериозни проблеми с алкохолизма сред подрастващите, пишат британските вестници “Таймс” и “Дейли телеграф”. Вестниците се позовават на общоевропейско проучване, направено в 35 държави.
Според “Дейли мейл” британските тийнейджъри и особено момичетата са шампиони в запоите в Европа.
При изследване на проблемите с пиянството сред европейските тийнейджъри е установено, че за последния месец над половината от тийнейджърите във Великобритания са били в запой, тоест са били пияни пет или повече дни подред. Всеки трети анкетиран тийнейджър признава, че се е напивал през миналия месец.
Професор Мартин Плант от университета в Западна Англия, който ръководи групата изследователи по проблемите на алкохолизма сред подрастващите, настоява, че цената на алкохола трябва рязко да скочи, така че той да стане по-недостъпен за тийнейджърите. Инициативата му се подкрепя от здравното министерство на Великобритания. Служителите в министерството смятат за оптимална цената от 50 пенса за чаша питие. Очаква се при такива цени да бъде спасен животът на до 3 000 британски тийнейджъри за година, посочва ГазетаРу. /БЛИЦ