Министърът на вътрешните работи на Чехия Ян Хамачек казва, че армията започва изграждането на полева болница за спешни случаи с 500 легла в изложбената площадка Летнани в Прага, съобщава БиБиСи.

Хамачек, който оглавява правителствения екип за реагиране при кризи, заяви, че е помолил местните кметове, пожарните служби и армията да определят сгради, които да служат като временни болници.

Премиерът Андрей Бабиш обяви, че правителството незабавно ще закупи допълнителни 3000 редовни легла и 1000 легла за интензивно отделение в подготовка болниците да бъдат препълнени.

Изтекли официални прогнози казват, че дори и в най-добрия случай чешките болници ще достигнат капацитет в рамките на две седмици.

Министърът на здравеопазването призова всички, които имат медицинско образование, доброволно да предоставят своите услуги, дори и тези, които вече не работят в медицината.

В сряда са регистрирани над 9540 случая, най-високият дневен общ брой в страната до момента.


Над половината държави в Европейския съюз и Великобритания бяха обявени за червена зона за Covid-19 в ново приложение на Европейският център за превенция и контрол на болестите. 

17 от общо 31 държави, които Европейският център покрива, бяха определени като червена зона, което означава, че за последните 14 дни случаите са повече от 50 на 100 хиляди души население, а процентът на позитивни тестове е над 4.

За 5 държави не е определен рискът, заради липса на достатъчно информация - това са Австрия, Германия, Швеция, Дания и Исландия, съобщават от Европейския център за контрол на болестите.

Сн.: ecdc europa eu