Египетски археолози откриха гробницата на жрец, починал преди над 4000 години. Откритието е направено в пирамидалния комплекс Сакара южно от столицата Кайро.

„Гробницата е изключително добре запазена. В нея са открити цветни стенописи и скулптури, което показва, че тя принадлежи на високопоставен жрец“, съобщи министърът на антиките Халед ел Анани.

Според археолозите гробницата е на „Уахтие“ – велик жрец, който е служил по времето на петата династия при фараона Нефериркара. Стените на погребалната камера са богато украсени със сцени, на които жрецът е изобразен редом до своята майка, съпруга и членове на семейството си. Тя съдържа и няколко дузини с ниши, в които са поставени 24 цветни статуи.През ноември археолози оповестиха откритието на седем саркофага, някои от които от преди 6000 години. Те бяха открити при разкопки в същия район, като в три от гробниците бяха намерени мумифицирани котки и скарабеи.

Карта на звездното небе в египетска гробница - нелепа грешка или тайно познание?

В некропола Сакара се намира пирамидата Джосер – структура на над 4600 години, която е най-високата постройка в района и първият монумент в историята на Египет. Гробницата е построена от майстора архитект Имхотеп за фараона Джосер. Пирамидата се издига на височина от 62 метра и се смята, че е най-старата сграда в света, изградена изцяло от камък.