В Естония има само три административни дейности, които не могат да се извършат в интернет – да се ожениш, да се разведеш и да си купиш къща.

Преувеличен или не, естонското правителство е създало този слоган, за да продава в цял свят предимствата на страната – една от най-ненаселените в ЕС (1.3 милиона души). Балтийската страна превърна електронната революция в свой начин на живот и опитва да извлече полза от нея.

Звездният проект за постигането на тази цел е електронното местожителство, което предлага самоличност в страната на всеки гражданин, който я поиска онлайн и отговаря на критериите, пише испанският вестник El Pais.

Близо 21 000 предприемачи са се обвързали - поне виртуално, със страната благодарение на електронното местожителство, което от края на 2014 г. дава право на лична карта за работа на естонска територия. Предложението продължава да генерира приходи – не само за държавата (електронното местожителство струва 100 евро), а също и за частния сектор.

Малка част от хората, които искат местожителство в Естония, създават фирми в страната. По данни на естонското правителство, регистрираните компании са 1600. Повечето от тях (консултантски, технологични, компании за продажби в интернет) развиват от Талин дейност, която могат да извършват от всяко друго място в света.

Да го правят в малката страна, която е една от най-северните в ЕС, предлага предимство, което не е за пренебрегване – данъците са много по-малки от средното равнище в съюза.

Правителството отрича, че целта му е да събира данъци, които трябва да се плащат в други страни. „Нашият мотив е да генерираме приходи за услуги, като банки и застрахователи“, обяснява Сиив Сикут, ръководител на комуникациите на естонското правителство.

Но компаниите, които са се установили тук, не плащат нито евро данъци, ако инвестират отново печалбите. А ако решат да ги приберат, дължат на данъчните власти максимум 20% от печалбата за сметка на 34% във Франция и Белгия и 30% в Германия.

„Поисках гражданство през септември миналата година и през октомври вече го имах. През ноември отворих компанията си в Естония“, разказва Авиджит Саркар, който има индийско гражданство. Саркар вече е получил разрешение за местожителство в Естония и цялото му семейство се е преместило при него.

Целта му е да развие компанията за финансови услуги, която е създал, и да я насочи главно към клиенти от англоговорещи страни. „Получих личната си карта и имам достъп до всички услуги на естонската администрация. Никога не съм виждал такава прозрачност“, казва Сигут.

Географският произход на е-жителите на Естония разкрива, че данъците са само един от мотивите им да поискат този статут. Най-често срещаната националност в списъка от 138 националности на дигиталните граждани е финландската (15%).

Финландия, която е северният съсед на Естония и има сходен на нейния език, е една от най-проспериращите страни в света с по-високи данъци от равнището в ЕС, въпреки че максималният корпоративен данък също е 20%. Установяването в малката Естония им позволява да предоставят услуги с малко формалности – фирмата е готова за един месец и плаща по-малко данъци.

Мотивът на другите две най-често срещани националности в регистрите – руската (7.5%) и украинската (почти 6%) е различна. Те искат да се установят в държава членка на ЕС и да си спестят формалностите при предоставянето на услуги, въпреки че личната карта не дава право на гражданство, поясняват от естонското правителство. Огромното мнозинство от хората, които търсят късмета си в балтийската страна, са мъже (88%) под 50-годишна възраст.

Естонската офанзива за привличане на компании и предприемачи става в момент, когато ЕС предприема сериозни мерки в борбата с укриване на данъци.


Злоупотребите на големите компании, които се установяват в страна членка на ЕС, обикновено с по-ниски данъци, за да намалят плащаните налози, накара Европейската комисия да започне борба за преобръщане на тенденцията.

Първата мярка е да се преследват моделите, които предлагат много страни, за да се плащат по-малко данъци. Втората е да се насърчава законодателство, което задължава плащането на корпоративни данъци там, където се генерира печалбата.

“Няма проблем да променим това, ако се постигне съгласие в Европейския съвет“, казва говорителят на естонското правителство. По-вероятно е обаче Естония, която пое председателството на ЕС до края на годината, да продължи дълго време да предлага нулеви данъци на предприемачите с електронно местожителство.

Целта на Естония е да достигне 10 милиона души през 2025 г. Това означава почти десет виртуални граждани за всеки фискален жител. Сложна задача, включително за най-развитите електронни стратегии.

Източник: Profit.bg