Депутатът от парламента на Берлин от партията "Алтернатива за Германия" Гунар Линдеман смята, че настоящият президент на Украйна Петро Порошенко трябва да бъде даден под международен трибунал. Това заяви самия той в интервю.

„За да се свика трибуналът, е необходимо да се съберат преки доказателства за военните престъпления на Порошенко, с които всъщност ЛНР и правосъдните органи на ДПР са ангажирани от дълго време. Те ми показаха нещо от доказателствата и аз ви уверявам, че има достатъчно материал за международния трибунал за бившия президент и за неговите висши офицери", каза политикът.

Германският депутат каза, че е видял документ от органите на правосъдието на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, който посочва, че 90% от снарядите са пристигнали в Донбас от Украйна. Линдеман каза, че лично е посетил републиките и е видял, че "ситуацията на фронта се влошава всеки ден".

Ако Порошенко не се съгласи да се яви пред трибунала, според депутатите, той, както и неговото обкръжение трябва да попаднат под ударите на санкции.

"Подчертавам, че трибуналът трябва да бъде демократичен и справедлив, съдиите трябва да бъдат независими експерти по международно право от различни страни", добави политикът.