Статистиката сочи, че в Берлин на всеки 20 минути се ражда нов стартъп. И не е удивително, че германската столица е един от най-бързо развиващите се градове в Европа от гледна точка на цифровия бизнес.

Надяваме се, че една стартъп компания от Берлин – Graforce, ще пожъне заслужен успех.

Известно е, че водородните двигатели в последно време са силно критикувани, тъй като производството на водород е твърде енергоемко, сложно и скъпо.

Как да се опазим от автоджамбазите: Маркирайте стъклата, скрийте GSM

Така на хората от Graforce им хрумва да извличат водород от отпадъчните води.

Йенс Ханке, математик и основател на компанията, обяснява: „Обикновено водородът се извлича от чиста вода чрез класическа електролиза. Ние използваме физиката на плазмата, в която разбиваме безконтактна вода на съставящите я елементи“.

Патентованата технология на Graforce се нарича Plasma и представлява симбиоза от плазма и електролиза. Тя може да се използва за различни отпадъчни води.

Рокери караха здраво по пътя, но когато срещнаха безпомощна старица ...

На този етап Graforce вече сътрудничи с Audi и първите автомобили, използващи безвредната смес от биогаз и водород, ще бъдат създадени съвсем скоро.

Ако си спомняте, разработената Audi G-Tron може да използва 20% водород в метан без необходимост от техническо преобразуване.