Правителството „запечата“ сухопътните граници на страната в Северна Гърция, която „се дави“ от коронавирус, в опит да спре втората вълна на пандемията, пише Труд.

В същото време започна прехвърлянето на пациенти към частни клиники в Солун, а правителството отново апелира за спазване на мерките.

Тъй като случаите изглежда се стабилизират, но без да падат драстично, вече е почти сигурно, че карантината ще бъде удължена след 1 декември в Гърция.

През последните 24 часа са регистрирани 2 581 нови случая на коронавирус, 519 се лекуват чрез интубация, 72 са регистрираните смъртни случая.

Новите мерки наложени на сухопътна граница са в сила от вчера. 

През ГКПП „Промахон-Кулата“ преминават само гръцки граждани и граждани на Европейския съюз със ПСР тест и QR код. Преминаването е разрешено от 07.00 ч. до 23.00 ч вечерта, докато товарният транспорт преминава през цялото денонощие.

От граничен пункт „Какавия” (Албания) влизат само гръцки граждани, притежатели на разрешителни за пребиваване. Позволено е минаване и при абсолютно необходими професионални или медицински пътувания от 07.00 ч до 23.00 ч, докато товарният транспорт минава 24 часа в денонощието. Поради увеличената епидемиологична тежест, наблюдавана в Албания, влизащите минават в седемдневна карантина в районите, които са декларирали при попълване на PLF протокола.

От „Евзони” (Северна Македония) влизат само гръцки граждани, притежатели на разрешителни за пребиваване, както и при граждани с абсолютно необходими професионални и медицински пътувания. Разрешено е преминаване от 07.00 ч до 23.00 ч, докато товарният транспорт преминава 24 часа в денонощието.

Контролно-пропускателен пункт „Маказа–Нимфея“ и „Илинден-Ексохи“ (България) са отворени за товарни превози 24 часа в денонощието само с водача на превозното средство.

Граничният пункт „Кристалопиги” (Смърдеш), където бяха засечени фалшиви ПСР тестове е затворен от вчера сутринта.

Гръцките власти ще правят бързи тестове на пристигащите в страната през сухопътните граници.

Гръцките власти са обезпокоени от трайно големия брой инфекции и интубирани пациенти в Северна Гърция след три седмици локдаун.

Със заповед на гръцкото министерство на здравеопазването две частни клиники в Солун са реквизирани за лечение на пациенти. Принудителната мярка беше взета, след като министерството поиска 200 легла от частните клиники, но собствениците им отказаха да ги предоставят. Решението е в сила за срок от 15 дни.

Ситуацията с пандемията в Северна Гърция и конкретно в Солун е особено тежка, като властите дори обмислят прехвърляне на пациенти в болници в района на столицата Атина с влак.

Гърция се нуждае от твърда блокировка, подобна на наложената в китайската провинция Ухан – откъдето тръгна пандемията на коронавируса – ако се надява да спре широкото разпространение на вируса. Това заяви професорът по микробиология в Атинския университет Алкивиадис Ватопулос, който е член на комитета, съветващ гръцкото правителство за справянето с пандемията.

„В Ухан хората имаха право да напускат къщата си веднъж седмично, за да пазаруват в супермаркета. Това е, което трябва да направим в Гърция: да затворим бизнеса и да работим така, сякаш всеки ден е неделя. Затварянето в стил Ухан за две седмици може да облекчи ситуацията и да спре разпространението на вируса “, каза експертът.