Индия съобщи днес за най-голям скок - 19 906, в броя на заразените в рамките на денонощие, а няколко щати увеличиха броя на тестовете в опит да овладеят коронавируса, предаде БТА.


Правителствата на Делхи (със статут на национална територия) и щатите Махаращра и Утар Прадеш обявиха, че през следващите седмици ще увеличат тестовете.

Индийските градове се оформиха като огнища на коронавируса, а начело в списъка са Мумбай, Делхи и Ченай (бивш Мадрас). Сред най-тежко засегнатите са Махаращра и главният му град Мумбай.

Броят на заразените индийци в национален мащаб е 528 859, а починалите са 16 095.

В момента Индия е на четвърто място в света в класацията на най-засегнатите държави, след САЩ, Бразилия и Русия.

Вчера се били тествани общо 231 095 души, съобщи индийският съвет за медицински изследвания - над двойно повече от тестовете, извършвани в рамките на 24 часа преди месец.

Главният министър Удхав Такерай обяви днес, че частичната карантина ще продължи, но постепенно ще бъде облекчавана, за да има по-голяма икономическа активност.

Бръснарниците и салоните за красота в щата започнаха да отварят от днес, но са въведени строги мерки за здравна безопасност.

От гражданите се иска да не се отдалечават на повече от 2 километра радиус от домовете си, съобщи говорител на полицията в Мумбай. Напускането на този район се позволява само на пътуващи до работните си места и при медицинска спешност.

През последните дни скочи и броят на случаите в Бенгалуру.

От 5 юли в неделните дни няма да се позволява никаква дейност извън услуги и доставки от първа необходимост, съобщи правителството.