Докато Европа обсъжда дали се нуждае от руската ковидна ваксина Sputnik V, тестовете за ефективност на този препарат срещу новите щамове на К-19 започнаха в клиниката по инфекциозни болести Spallanzani в Рим, предава trud.bg

Директорът на клиниката Франческо Вая, каза че не се интересува къде е разработена и произведена ваксината, а от нейната ефективност и безопасност. Изглежда, че неговото мнение се споделя не само от вирусолозите, но и от много италиански политици. Премиерът на страната Марио Драги отбеляза, че ако европейската координация в тази област не работи, ще трябва да се действа самостоятелно.

Смята се, че столичната област Лацио е на първо място в Италия, както в борбата срещу пандемията, така и по отношение на кампанията за ваксинация, която в другите региони буксува, включително и в Ломбардия, която някога беше считана за медицински еталон.

До голяма степен това се дължи на терапевтичните, превантивни, образователни и изследователски дейности на клиниката в Института по инфекциозни болести ''Лазаро Спаланзани'' в Рим, която през последната година се превърна в основния център за борба с пандемията.

За сътрудничеството на римската клиника с руския институт ''Гамалей'' професор Вая говори преди няколко месеца, а в началото на март клиниката публикува научно-технически доклад на 9 страници, в който се посочва, че Спутник V има ефективност над 90%.

Припомняме, че именно този доклад, заедно с публикацията в списание Lancet оказа ключово влияние върху властите на Република Сан Марино, когато те подписаха договор за доставка на ваксините с Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ).

За разлика от Сан Марино, която не е част от ЕС, Италия не може да направи нищо без съгласието на Европейската агенция по лекарствата (EMA), а това ще отнеме поне месец, за да получи одобрение.

Представителят на европейския регулатор Марко Кавалиери потвърди, че в средата на април EMA ще изпрати своите инспектори в руските производствени мощности.

В същото време министърът на здравеопазването на област Лацио Алесио Д'Амато е сигурен, че в момента, когато EMA одобри руската ваксина, Италия трябва да е готова. „Обърнах внимание на министъра на регионалното развитие Мариастела Джелмини и министъра на здравеопазването Роберто Сперанца на целесъобразността да се оцени възможността за производството на ваксината "Спутник V" в Италия, както и тя да се закупи, без да се чака решението на европейският регулатор“, каза г-н Д'Амато по време на срещата между италианските учени и изследователите от Центъра ''Гамалей'' на 5 март в ''Спаланзани''.

В самата римска клиника отидоха още по-далеч и тази седмица там ще започнат опити за ефективността на руската ваксина срещу новите щамове на коронавируса.

Не е тайна, че именно проверката на ефективността на съществуващите препарати срещу модификациите на К-19, както и разработването на нови, по-универсални ваксини, в момента са едно от основните предизвикателства, свързани с пандемията.

Клиниката ''Спаланзани'', въз основа на материалите, предоставени му от Центъра „Гамалей“, започна да проверява дали "Спутник V" е способен да устои на новите щамове на вируса, от които са толкова притеснени италианските и европейските граждани. Освен това, клиниката ще проведе експерименти за използването на ваксини с двойно действие, тоест комбинацията от лекарства, които вече са на разположение в ''Спаланзани'', една от които е "Спутник V".

Клиниката предполага, че подобна комбинация може да подобри защитните свойства на ваксината.

Учените предпочитат да не говорят за дългосрочни прогнози и планове. Но в момента в ''Спаланзани'' се тества първата италианска ваксина, разработена от биотехнологичната компания Reithera. Ръкодителят на Reithera Антонела Фолгори, каза че италианската ваксина е разработена по технология, подобна на тази, на която се основава Спутник V. Това беше обсъдено през януари, когато тестовете тепърва започваха, а сега те преминават през втория етап.

На този фон Reithera, която според г-жа Фолгори разполага със собствен производствен капацитет за производство на 10 млн. дози на месец, е изразила интерес да произвежда "Спутник V".

Reithera не е единствената италианска компания, която е изразила интерес към сътрудничество в тази област с Русия. Наскоро стана известно за споразумение за производството на руската ваксина, сключено от РФДИ и италианско-швейцарската компания Adienne Pharma Biotech.

Италия, която има доста силна база за производство на фармацевтични продукти, също се интересува от производството на ваксини у дома. Не толкова отдавна се проведе среща по тази тема в италианското министерство на икономическото сътрудничество. Предполага се, че държавата ще финансира частично такова производство. Ние обаче говорим за производството само на онези ваксини, които са одобрени от EMA.

Говорейки за Adienne Pharma Biotech, която все още е единствената компания, сключила договор за производството на руска ваксина, италианското министерство на здравеопазването поясни, че това е частна инициатива и без одобрението на EMA произведената ваксина не може се продава в Италия.

Факт е, че геополитиката също е включена във формулата за отношението към руската ваксина, заедно с нейната научна оценка, и това не се крие нито от експертите, нито от политиците на Италия.

Това се признава и от правителството. Още по-обещаващи бяха думите на Марио Драги, които той каза миналия петък по време на първата си пресконференция като премиер. Образът на убеден поддръжник на европейската интеграция не попречи на г-н Драги да отговори на въпроса за целесъобразността от използването на руската ваксина: „Що се отнася до здравето ... Ако европейската координация не работи, трябва да се действа самостоятелно".