В Югоизточната част на Непал учените са открили опасен разлом. Той може да предизвика силно земетресение в този гъстонаселен район. 

Откритието си канадските учени от Университета в Албърта са направили по време на разузнавателни работи по издирване на петрол в този район. 

Освен това, те са открили, че предната зона на тектонското движение на Хималайския планински хребет се намира на 40 километра по-южно, отколкото се смяташе по-рано. Това говори, че деформацията на Хималаите е по-голяма, отколкото до сега бе известно. 

Опасният разлом учените са намерили използвайки сеизмични профили, които са били събирани по време на дейности по откриването на петрол. 

Този опасен разлом, според изследователите, говори за присъствието на значителни рискове от земетресение. 

Открихме, че значителна част от тази област има почти хоризонтален разлом под нея, който може да се хлъзне и да предизвика ужасни земетресения, разказва един от авторите на изследването, Джон Уолдрън. 

Трябва да се отбележи, че Хималите са се появили в резултат на сблъскването между Евразийската и Индийската плочи именно в района на съвременен Непал. 

Този регион е сеизмично нестабилен. В района през последните 20 години е имало две големи земетресения през 2004 и 2006 година, жертви на които станаха над 360 000 души.