Взривяването на язовира на Каховската ВЕЦ и наводняването на десетки селища в резултат на това едва ли ще окаже значително влияние върху ситуацията на бойното поле, казва Николай Белесков, анализатор в Националния институт за стратегически изследвания в Киев и военен експерт, предава УНИАН.

Наводняването на населени места ще сложи край дори на далечната възможност за украинска офанзива през Днепър към окупираните южни райони. В същото време Белесков подчертава, че преминаването на реката едва ли е било в плановете.

"Не мисля, че военното въздействие ще бъде голямо, като се има предвид, че преминаването на Днепър едва ли е планирано като основна атака, а по-скоро като нещо в допълнение към контранастъпление. И Украйна, и Русия вече могат да освободят част от силите си , така че единственият въпрос е кой може да ги премести някъде по-бързо“, каза той в коментар на Bloomberg.

Взривяването на Каховската ВЕЦ на фона на контранастъплението на украинските сили

Украинските военни отбелязват, че взривяването на язовирната стена е пряко свързано с очакваното контранастъпление. Южните отбранителни сили подчертават, че тази атака е средство за натиск от страна на руснаците.

„Нямайки сили да чакат повече откъде ще дойде контраофанзивата, те се опитват да провокират определена ситуация по този начин“, каза Наталия Гуменюк, говорител на Силите за отбрана на Южна Украйна.

Украинските войски възнамеряват да продължат настъплението, въпреки разрушаването на водноелектрическата язовир Каховка.

Заместник-началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Сергей Наев заяви, че взривяването на дигата на Каховската  ВЕЦ няма да попречи на настъплението на Украйна.

Наев все още не е огласил подробности по този въпрос, но експертите изразяват мнение, че разрушаването на язовира е било част от плановете на украинската армия, тъй като това е довело до наводняване на първата отбранителна линия в района на Херсон, докато намаляването на нивото на водата в язовир Каховка ще позволи на въоръжените сили на Украйна да използват войски за десант на левия бряг на Запорожка област.

Украинските войски действително започнаха своето контранастъпление, по-специално бяха регистрирани атаки в посока Южен Донецк, но според официалните данни на Министерството на отбраната на Руската федерация врагът е претърпял съкрушителни загуби и не можа да постигне никакъв успех.

Предполага се, че основният етап от контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна ще започне в рамките на следващите две седмици, като атаки могат да се извършват от Въоръжените сили на Украйна по цялата линия на фронта.

 

 

Въоръжените сили на Украйна взривиха Каховската ВЕЦ, за да освободят част от силите от Херсонско направление и да ги прехвърлят в зоната за настъпление.

Това изявление направи руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

"Тази вечер киевският режим извърши поредното терористично престъпление, бяха взривени конструкциите на Каховската ВЕЦ.

След като не е постигнал успех в контранастъплението, Киев възнамерява да прехвърли части от Херсонското направление в зоната на настъпателните операции, като по този начин отслаби позициите си в посоката на Херсон.

Противникът започна да изгражда отбранителни позиции на десния бряг на Днепър, което показва намерението му да премине в отбрана тук", каза руският министър на отбраната.

Според наличните данни изхвърлянето на вода от Днепропетровската ВЕЦ е значително увеличено, което води до още повече наводняване на териториите. Този факт свидетелства за мащабен саботаж, предварително планиран от киевския режим, смятат още в Москва. 

Кремъл обяви целта на Киев с взривяването на Каховската ВЕЦ 

 

Основната тема днес е атаката срещу Каховската ВЕЦ. Украинските бойци все пак решиха да ударят стратегически важен обект, което може да доведе до най-трагичните последици. Защо украинските власти извършиха такова престъпление срещу мирното население, коментираха и в Кремъл.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че киевският режим е организирал провокация във водноелектрическа централа, за да лиши Кримския полуостров от вода.

По думите на Песков, нивото на водата в резервоара спада значително. Разбира се, в същото време се намалява подаването на Северно-Кримския канал. Украинските бойци продължават да се бият с цивилни и са готови на всякакви провокации, смята той.

„Този ​​саботаж беше поставен като една от целите да се лиши Крим от вода“, подчертава гласът на Кремъл. 

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук