На 7 август 1964 г. Папагеоргиу е бил командир на 31-ви колонен ескадрон, който успял да превземе върха на хълма укрепен от турци. В последната атака Папагеоргиу, заедно с командирите Аплитизиоти и Кусулиди са убити, пише "Български новини".

Кипърският комисар Фотис Фотиу по време на церемонията по предаване на костите каза, че идентифицирането на героя Николау Папагеоргиу  е част от програма на ексхумация и идентифициране на останки в свободните зони. Програмата започна през 1999 г., когато бяха направени необходимите политически и хуманитарни стъпки, които дадоха отговор дори на малък брой семейства на извършени ексхумации под контрола на Република Кипър.

Това решение беше взето поради отказа на турската страна да сътрудничи по въпроса за издирване на изчезналите лица. Факт е, продължи той, че в тези трудни дни бяха допуснати грешки и имаше пропуски. За съжаление, цената на тези грешки  понесоха семействата, търсещи своите близки. Затова бяха направени ексхумации, за да се дадат отговори на тези семействата.