Северноатлантическият алианс трябва да се въздържа от неразумни нападки срещу КНР, тъй като това може да доведе до последствия, пише китайското издание Global Times.

Авторите на статията обръщат внимание на факта, че „някои в Съединените щати търсят основните обекти на загриженост за НАТО, а Китай е определен като новият враг на организацията“.

„Северноатлантическият алианс трябва да разбере до какво може да доведе всичко, ако започне да позиционира КНР като враг“, се казва в статията.

В статията се споменава репортаж на радио „Гласът на Америка“, че президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за да обсъдят така наречената китайска заплаха.

„Бившите заклети врагове на Алианса бяха тероризмът и Русия. И сега той търси нова цел: следвайки САЩ, НАТО насочи погледа си към Китай “, се казва в материала.

В статията се подчертава, че диалогът за сигурност между САЩ, Австралия, Индия и Япония, първата междуведомствена среща на която се проведе на 26 септември в Ню Йорк, „се развива с все по-осезаема вероятност в азиатски аналог на НАТО“, насочен срещу Пекин.

Политическите анализатори, интервюирани от вестника, отбелязват, че западните експерти вече са започнали да влошават ситуацията, характеризираща се с изявления за "неизбежно нарастващата заплаха" за Вашингтон и прогнози за "бърза победа на Китай над Съединените щати, преди те дори да могат да реагират".

„Опитите за възраждане на военната конфронтация, подобно на случилото се по време на Студената война, за привличане на колкото се може повече страни в конфликта, няма да доведат до нищо в съвременната ера“, отбелязват авторите.


Лесно е да се разбере защо Вашингтон се стреми към това, като бележи Китай за „конкурентна сила“ и се насочва по пътя на всеобхватна конфронтация с Пекин. Ако други последват този пример, те ще трябва да платят висока цена. "

По-рано Министерството на отбраната на САЩ обяви Русия и Китай за две от най-сериозните заплахи за Съединените щати, докато КНР, според Пентагона, представлява „по-значителна заплаха“ за Съединените щати.

В края на октомври държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Китай "заплашва националната сигурност на САЩ", разработва "асиметрични оръжия, които заплашват стратегическите съоръжения", а вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс нарече Китай стратегически и икономически конкурент на САЩ.

Превод: В.Сергеев