В навечерието на 22 ноември, когато се навършват 100 години от Битолския конгрес, на който е унифицирана албанската азбука, днес в Скопие започват проявите, организирани от правителството, предаде македонската телевизия Канал 5.
По този повод “Македонска поща” представя в Скопие пощенска марка с логото на Битолския конгрес, ще се състои и научна конференция ”Езикови различия, солидарност и толерантност”. Проявите утре се преместват в Битоля, където ще се състои главната церемония. Тържествено ще бъде открит Домът на албанската азбука. В централната проява в събота ще участват премиерът Никола Груевски и вицепремиерът Абдикаким Адеми, очаква се да пристигнат премиерите на Албания Сали Бериша и на Косово Хашим Тачи. На научна конференция в петък и събота ще участват известни учени от Македония, Косово, Албания, Черна гора и от диаспората, които ще изнесат доклади за това събитие, много важно за историята и културата на албанците.
Конгресът в Битоля е бил открит на 14 ноември и е продължил до 22 ноември 1908 г. На конгреса е било решено да бъде приета латиницата с известни промени на буквите, адаптирани спрямо особеностите на албанския език. В Битоля тогава са се събрали албански интелектуалци от цял свят, тъй като градът е бил консулски център и сигурно място. Приетата на Битолския конгрес азбука днес се използва навсякъде, където живее албанско население, посочва Канал 5. /БЛИЦ