Вече няма дилеми – в Мариово /област в Южна Македония/ се планира да бъде изградена атомна електроцентрала, пише македонският вестник “Нова Македония”.
Това, което премиерът Никола Груевски съобщи като амбициозен план за развиване на атомна програма, беше потвърдено и от Македонската академия на науката и изкуството /МАНУ/. Атомната централа трябва да е готова до 2026 г., продължава вестникът.
Двата ключови въпроса, които се налагат при реализацията на един такъв проект в Македония, са осигуряването на специализирани кадри, както и проблемът със складирането на атомните отпадъци, пише още изданието. Според академик Глигор Каневче по време на изграждане на електроцентралата ще се осигури и обучение на необходимите кадри в някои атомни електроцентрали, а ще бъдат ангажирани и експерти от чужбина.
Складирането на атомните отпадъци също може да бъде проблем поради съпротивата, която най-често възниква сред местното население. Атомните отпадъци бяха проблем и за България, която по морски път го транспортираше в Русия. Според академик Каневче главните атомни отпадъци, които са най-големи като количество и с най-силна радиация, ще се карат в заводите, които произвеждат атомно гориво и те ще ни връщат ново гориво, обяснява вестникът. /БЛИЦ