Провал на преговорите за намиране на приемник на Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия, отбелязват френските електронни издания.

Фаворитите за поста, най-вече Манфред Вебер бяха отстранени. Ще има нова среща на върха по темата на 30 юни. В Брюксел решенията, особено трудните, се превръщат често във валс в три части, тоест нужни са три срещи на върха, за да бъдат приети тези решения, отбелязва в. "Монд", цитиран от БТА. Очевидно разпределянето на ключовите постове в ЕС сега също се подчинява на това правило.

Още на 28 май, два дни след европейските избори, Ангела Меркел и Еманюел Макрон, както и социалистическите лидери застанаха твърдо зад позициите си. Меркел и социалистите бранеха своите кандидати за председателския пост на ЕС - Манфред Вебер и Франс Тимерманс, докато Макрон не спомена име, но даде да се разбере, че датчанката Маргрете Вестагер и еврокомисарят и преговарящ за Брекзит Мишел Барние ще са добри кандидати.

Вечерята вчера в Брюксел на европейските лидери позволи да се елиминират имена на кандидати. След нея председателят на Европейския съвет Доналд Туск констатира, че няма мнозинство за нито един от водещите кандидати, нито в Европейския съвет, нито в Европейския парламент. Същото изявление направи и Меркел, която по този начин негласно изостави кандидата на европейската десница за председател на ЕК, сънародника й Манфред Вебер. Макрон дори стигна по-далеч и заяви, че три имена на водещите кандидати са били отстранени, като акцентира, че е станало ясно, че няма мнозинство за Вебер. От изказването на Макрон излиза, че останалите претенденти Тимерманс и Вестагер също са били отстранени.

Колко ли време ще трябва на десницата да прежали своя кандидат Вебер, пише по този повод в. "Фигаро".

Френските издания отбелязват, че на срещата на върха е било предложено разпределение на четирите поста на върха на ЕС. Европейската народна партия, която е най-голямата група в ЕП, има претенции върху председателството на ЕК, но ще й трябва друг кандидат, либералите искат председателството на Европейския съвет, а социалистите - поста на дипломат номер едно на ЕС и подялбата на поста на председател на ЕП със зелените за две години и половина.

Сега остава намирането на подходящи имена за тези постове. Либералният премиер на Люксембург Ксавие Бетел каза, че не е кандидат. Белгиецът Шарл Мишел, споменаван за председател на Европейския съвет, не направи изявление. Освен това трябва да се вземе предвид и изискването за географски баланс и равнопоставеност по полов признак. Туск вече пое ангажимента на два от постовете да има жени.

Френските издания констатират и друг провал в първия ден от срещата на върха. След пет часа на трудни дискусии не беше постигнат консенсус за въглеродния неутралитет на ЕС. Идеята беше да се фиксира годината 2050, до която съюзът да стане така да се каже въглеродно неутрален, но този опит беше блокиран от шепа страни от Източна Европа, водени от Полша. Големи потребители на изкопаемите горива, те отказват да се ангажират без конкретни гаранции за финансирането на техния енергиен преход.