Индийските власти затвориха град Мумбай след терористичните актове, при които загинаха над 100 души, предаде CNN. Достъпът до Мумбай е забранен, а местните жители са помолени да не напускат града, в който терористите продължават да държат две сгради – хотел “Трайдънт-Оберой” и жилищния комплекс “Нариман”.
Всички заложници, държани от терористите преди това в хотел “Тадж Махал”, са освободени, се съобщава на сайта на вестник “Таймс ъф Индия”. Спрени са и боевете около хотела.
Представител на Охраната за национална сигурност каза, че още 200 командоси от NSG спешно са заминали за Мумбай. Полицаите и командосите възнамеряват да унищожат или да арестуват терористите, укриващи се в хотелите. В момента в освободените сгради се прави “прочистване”, на първите етажи на”Тадж Махал” са намерени около 40 тела. Освен това по данни на rediff.com полицейски хеликоптер преследва плавателния съд, с който терористите са пристигнали на пристанището в Мумбай.
По последни данни при серията експлозии в един от най-големите делови и туристически центрове на Индия Мумбай са загинали над 100 души, от които 9 чужденци, а над 300 души са ранени. Лекарите казват, че някои от пострадалите са в тежко състояние.
Последните данни също сочат, че всички заложници, държани в хотел “Трайдънт-Оберой” също са освободени. Малко преди това в района на хотела отекна още един мощен взрив. Първият стана през нощта в хотела. Началникът на полицията в Мумбай Рой съобщи, че ситуацията с освобождаването на заложниците е приключила благополучно. Той каза още, че властите не възнамеряват да преговарят с терористите. “Никакви преговори с терористите. Или ще ги убием, или ще ги арестуваме”, подчерта Рой, предаде Newsru. Преди това терористите бяха поставили условие да бъдат освободени техните съратници – “индийски муджахидини” от индийските затвори в замяна за освобождаването на държаните от тях чужденци, предаде Ройтерс. /БЛИЦ