Вестник The Washington Post съобщи за кражба от китайски хакери на свръхсекретни данни за разработваните в САЩ ракети с морско базиране. Става дума за нови свръхзвукови противокорабни ракети, с които до 2020 г. трябва да бъдат снабдени подводниците на САЩ.
 

Обект на хакерската атака станал сървър на разработващата компания, която води секретната програма Sea Dragon (Морски дракон). Като цяло са похитени над 600 гигабайта информация, включваща чертежи, тактико-технически характеристики и графични 3D-изображения на новата ракета.
 
Работата по програмата Sea Dragon стартирала през 2012 г. Нейната цел е създаване на свръхзвукова крилата ракета с морско базиране и с намалена радиолокационна забележимост. Предполага се, че ще бъде способна да развива скорост до 3700 км/час и да лети на 5 м над морската повърхност.
 
Стартът на ракетата ще е възможен както от вертикалните пускови устройства, така и през торпедните апарати. Основните носители на новите ракети ще станат подводниците от клас „Вирджиния”, които сега са въоръжени с крилати ракети „Томахоук”. Най-съвременната модификация на тази подводница Block III ще стане пряк конкурент на руската подводница клас „Ясен”. / БЛИЦ