В Русия се създава първата инженерна компания за подготовка на сапьори от запасни военнослужещи, която ще се занимава с разминиране на терени и взривоопасни предмети на територии на приключили военни конфликти. Тя ще възникне на базата на ДОСААФ (Доброволна организация за съдействие на отбраната).
Първият вицепрезидент на „Руския съюз на инженерите” Иван Андриевски разказал за „Русская весна” подробности. Според него, през последните години в света постоянно се водят около 40 военни конфликта, като някои продължават с десетилетия. Тъй като в тях участват предимно сухопътни сили, минирането е една от най-ефективните форми за унищожение или придвижване на противника. След приключване на конфликта минираните сектори са най-мощния сдържащ фактор за връщане към мирен живот.
 

Руското законодателство забранява прякото участие на наемници в рамките на Частни военни компании (ЧВК), но не възпрепятства дейността на тези компании в пазара на услуги по следвоенното прочистване на територии, макар тази дейност да е на границата на граждански и военни услуги.
 
Сирийският конфликт – особено териториите на Палмира и Алепо – доказаха, че руските сапьори принадлежат към реномирана школа от специалисти. ЧВК обаче могат да снемат този род задачи от армията.
 
Същевременно ДОСААФ притежава необходимия ресурс за привличане на квалифицирани специалисти – необходимата материална база и доверие от страна на населението.
 
По този начин Русия е готова след приключване на военни конфликти да предостави на пазара сериозна алтернатива на западните частни военни компании.
 
Превод и редакция: БЛИЦ