В Ставрополския край са преминали първите тестове на експериментална инсталация, която загрява облаци за валежи, съобщи Федералният университет на Северен Кавказ, цитиран от местни медии.

„Използването на специални реагенти за предизвикване на изкуствени валежи е скъпо, затова в Ставрополския край и в други региони в момента този метод не се използва постоянно. Алтернативно се изучава възможността за стимулиране на растежа на облаците чрез използване на наземни мощни източници на топлина. Последните създават топлинен поток, който действа директно върху съществуващите облаци “, пише в съобщението от университета.

Учени от Москва, Налчик, Ставропол и Обединените арабски емирства работят по проекта. Московски изследователи бяха ангажирани със създаването на самата инсталация, физици от Ставропол - в изчисляването на параметрите на струята.

„За да работи този метод, струята трябва да се издигне до долната граница на конвективния облак, тоест до височина около три до четири километра от земята. Според нашите изчисления, за това температурата на струята трябва да надвишава температурата на околната среда с 10-20 градуса. Възможно е повече, но въздухът в струята тогава ще бъде по-сух и за този метод е желателно той да остане влажен ”, обясни Робърт Закинян, професор от катедрата по обща и теоретична физика на Федералния университет на Северен Кавказ, експерт по физика на облаците и атмосферата.

Според него трябва да се изпълни важно условие. „За да достигне струята до долния ръб на облака, трябва да зададете скорост от 25 до 100 метра в секунда. В противен случай тя ще се разсейва във въздуха. Тази скорост може да бъде осигурена от турбореактивни двигатели, както в самолетите “, каза Закинян.

Новият метод за предизвикване на изкуствени валежи ще бъде по-евтин от аналозите, казват учените. "Учените вече са извършили първите тестове на експерименталната инсталация на площадката за тестване в Буденновск. Работата по проекта продължава", заключава университетът.

Тази година в редица руски региони беше отчетено рекордно горещо лято, което доведе до недостиг на вода. В някои градове в Южна Русия водата се доставяше по график. В Крим заради жегата се случи най-тежката суша за последните 150 години. За да преодолее възникналите трудности, Министерството на отбраната проведе специална операция за доставка на вода в Симферопол. Освен това в Крим беше изпратен уникален руски самолет, с помощта на който въздушните маси могат да се обработват, за да причинят валежи.

Превод: БЛИЦ