Пожароопасният сезон в Австралия се увеличава с от 15 до 30 дни заради климатичните промени, сочи проучване по темата, каза пред bTV климатологът от Националния център по обществено здраве и анализи Зорница Спасова.

Тя добави, че 2019 може да се окаже втората най-гореща година след 2016 г.


Австралия гори от месеци. Пожарите, обхванали континента, са по-големи от тези, горели в Сибир и в Амазонската джунгла миналата година. Според учени от университета в Сидни, огънят е погубил близо половин милиард животни. Смята се, че са загинали 30% от коалите.


Снимка: bTV

Опустошени са цели региони на континента, пламъците отнеха живота на десетки хора, унищожиха имущество за стотици милиони долари. Над 10 милиона хектара земя - площ колкото Южна Корея, са опустошени от огъня.


Снимка: bTV

Според излязъл доклад само 1% от пожарите са предизвикани умишлени или поради небрежност, обясни Спасова.

Климатологът поясни, че сушата продължава 3 години в Австралия, предшествана от 2 години обилни валежи, което е довело до избуяване на растителност, така че има какво да гори сега и ветровете.


Снимка: bTV

Има и няколко други фактора за разпалването, като един от тях са ветровете. Другият са сухите бури, които зачестяват заради климатичните промени.

Високите температури са рекордни за 2019 г. за Австралия, като достигат до 50 градуса по Целзий на 18 декември, същата година е и най-сухата - 40% валежи под нормата има за миналата година, което е екстремно под нормалните стойности, каза експертът.


Снимка: bTV

Според Спасова се харчат милиарди заради катаклизмите, не само в Австралия, но и в целия свят, а ако не се справим с покачването на температурите в следващото десетилетие, климатичните промени ще са необратими, добави тя.