"Ако руснаците намерят доказателства за участието на САЩ в саботажа на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2", те със сигурност ще отвърнат",  пише журналистът Антонио Райт за американското консервативно издание National Review.

По неговите думи, ако това се потвърди, Москва ще атакува американската инфраструктура.

"Непосредственият недостатък на участието в бомбените атентати би бил, че Русия може да започне да третира САЩ като пълноправна воюваща страна и ще атакува нашата инфраструктура", твърди Райт.

"Още повече, вероятното участие на Съединените щати в саботаж на тръбопроводите може значително да навреди на отношенията със съюзниците им, най-вече на тези с Германия, която е много силно зависима в енергиен план от Русия", смята още анализаторът.

Според него, германците никога няма да простят на САЩ подобно действие.

Припомняме, че на 26 септември агенцията за морски трафик в Дания съобщава за газов теч в Балтийско море в района на остров Борнхолм. На следващия ден стана ясно, че течовете са общо три и около тях беше обособена зона, забранена за морски съдове, от съображения на сигурност. 

Високопоставени ръководители на Дания, Германия и Полша се обединиха около мнението, че изтичанията на газ са причинени от целенасочени атаки.

Както отбелязват в Кремъл, инцидентът е безпрецедентен и представлява изключително опасна ситуация, която изисква разследване. Руският президент Владимир Путин определи инцидента като "диверсия", в разговор с турския президент Ердоган.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук