Обществена организация поиска от президента на САЩ Барак Обама да бъде екстрадирана неговата леля, която е родом от Кения и живее нелегално в САЩ.
Прессъобщението на комитета за политически действия “Американци за легална имиграция” /ALIPAC/ е публикувано на сайта на организацията.
Това, че Зеитуни Онянго живее нелегално в САЩ, стана известно малко преди проведените през ноември президентски избори, на които победи Обама. Оказа се, че през 2004 г. на Онянго е бил отказан статут на бежанец и тя е трябвало да напусне страната. Жената обаче продължила да живее в общинско жилище в Бостън.
По време на изборите, за да избегнат скандал, миграционните власти временно отложиха всички решения за екстрадиране на нелегално пребиваващи. По-късно делото за Онянго беше върнато в съда. През януари стана известно, че изслушванията са насрочени за 1 април. Възрастната кенийка остана на свобода.
Комитетът АLIPAC изпрати запитване в имиграционната и митническата полиция за ареста на Онянго. В публикуваното изявление се иска Обама да спази закона и да екстрадира роднината си, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ