До политическото уреждане на сирийския конфликт е още далеч. На срещата на 18 ноември в Сочи са поканени лидерите на 18 опозиционни групи и групировки, съобщи svpressa.ru. Там трябва да бъде обсъждано формирането на преходно правителство на националното единство и провеждане на конституционната реформа.
Всички опозиционни групи са не само против режима на Асад, но и враждуват една с друга. Позицията на страните-гаранти в мирните преговори също е твърде различна: Ирак и Русия подкрепят режима на Асад, а Турция призовава за неговото снемане и подкрепя опозицията.
 

Робърт Фол, експосланик на САЩ в Сирия, призна провала на американските планове там. И подчерта, че след като техните мечти се стопили една след друга, на САЩ не им остава нищо друго освен да си отидат от Сирия.
 
В интервю за списание Foreign Affairs Фол заявил, че Вашингтон няма добри варианти на стратегия относно Сирия. И всеки един от тях е по-лош от другите. Фол признал, че Сирийската армия е изпълнена с решимост напълно да освободи страната си.
 
Проблемите в Сирия са много: освобождаване на заложници и военнопленници, доставка на хранителни продукти и хуманитарна помощ в обсадените райони, предаване на трупове за погребване и издирване на изчезнали безследно лица.
 
Превод и редакция: БЛИЦ