Ескалация в третият ден от протеста срещу предложението на ЕС за преговорна рамка за Република Северна Македония под мотото "Ултиматум - Не, благодаря".

Докато на импровизираната сцена обвиненият в палежа на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля Ламбе Алабаковски палеше лист с надпис „Преспанско споразумение, българско споразумение, френско предложение, фашизъм“ с думите: „Ако моята диагноза е пироман, вашата е предатели“, част от протестиращите пробиха металните ограждения пред сградата и влязоха в двора на сградата на правителството.

Към сградата полетяха яйца и рола тоалетна хартия, чуха се взривяващи се пиратки, а част от протестиращите се оказаха лице в лице с плътен полицейски кордон с щитове, предаде кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

Протестиращите освиркваха, скандираха „Оставка“, и  "Никога Северна, само Македония", след което се разделиха и част от тях тръгнаха към сградата на парламента, но по-голямата част останаха пред сградата на правителството. 

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и днес призова за отхвърляне на френското предложение. Според него то означавало "българска асимилация", съобщава БГНЕС.

В атаката срещу предложението на Макрон се включиха Светият синод на македонската църква, Академията на науките и най-различни учени, включително и пенсионирани дипломати, както и бившият президент Георге Иванов, който се счита за бащата на антиквизацията на Македония по време на режима на Никола Груевски.

По-рано днес екстремисти от крайно-дясната формация "Родина" подпалиха европейското знаме пред сградата на Министерския съвет в Скопие.