Голям протест в Скопие в неделя вечерта.

Противниците на така нареченото “Френско предложение” за членство в ЕС излизат по улиците на столицата, съобщава Нова.

По време на протестите от последните дни бяха нанесени материални щети по сградата на северномакедонското МВнР. Тя беше замеряна с яйца, домати и боя, счупени са и стъклата на сградата.

Часове преди протестите срещу т.нар. "френско предложение" екип на медията се среща с Димче Петкоски – секретар на партия Граждански демократичен съюз, известна като българската партия в Северна Македония. Заради ковид кризата партията е затворила офиса си. Тя е извън парламента. Отказала е да се коалира и с двете големи политически сили СДСМ, и с ВМРО-ДПМНЕ.

"Справяме се, както можем. Организираме се с нашите приятели, работници и симпатизанти например в социалните мрежи, с наши интернет портали. Условията са много тежки, се надявам това да спре", казва той.

 

 

Сложната политическа ситуация се оказва тежка и за бизнесмена Владко Начевски.  

"Аз съм живял и в София, и в Скопие и не мога да мразя българи или македонци. Много български фирми могат да идват тук на спокойствие, никой няма да ги бие", споделя той.
Напрегнатите отношения между София и Скопие се отразили и на туризма, казва Начевски.

"Всички хора, които са идвали от Македония в Банско, спират да идват заради тази ситуация. България губи туристи. И македонците плащат повече, за да отидат в Златибор", разкрива бизнесменът.

Според него България може да спечели македонците, ако прави като Сърбия.

"Единственото нещо, което България трябва да направи е да гледа Сърбия. Сърбия се прави на невинен играч и хората я харесват. Използва ситуацията с ковид и подари ваксини. България трябваше да го направи също", коментира Начевски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ