Лаос съобщи за първи починал от К-19 и така загуби мястото си сред малкото страни, в които досега нямаше смъртни случаи, предават световните осведомителни агенции.

Жертвата е 53-годишна виетнамка с придружаващи заболявания. Тя е работила в караоке клуб в населено място близо до столицата Виентян, посочи държавният вестник "Виентян таймс", като се позова на националния щаб за борба с коронавируса.

От миналия месец заболеваемостта в 7-милионната страна рязко се повиши. Това стана успоредно с най-сериозното й увеличение и в съседните Тайланд и Камбоджа.

От началото на пандемията в Лаос все още са отчетени само 1302 случая на заразяване.

Виетнамските власти съобщиха, че за последното денонощие има 102 новозаразени, което накара премиера Фан Мин Чин да предупреди, че ако не бъде овладяна, бързо разпространяващата се епидемия ще застраши политическата стабилност.

С новите случаи общият брой на заразените във Виетнам от началото на пандемията става 3332, а починалите са 35, показват данните на министерството на здравеопазването.

Виетнам беше хвален за овладяването на епидемичните взривове на своя територия чрез целенасочено масово тестване и строга и централизирана карантинна програма.

В края на миналия месец обаче започна нов епидемичен взрив, който бързо започна да се разпространява и при който бяха заразени 333 души в 25 града и провинции, включително столицата Ханой, а около десет болници бяха поставени под карантина.

"Рискът епидемията да обхване цялата страна е много голям", каза Чин днес. "Необходимо е да приложим по-решителни мерки, за да я ограничим".

"Ако епидемията обхване цялата страна, това ще заплаши политическата стабилност, здравето на хората и изборите за Национално събрание и Народни съвети, а последствията ще бъдат непредвидими."

Чин заяви, че заболеваемостта в съседните страни е поставила под натиск Виетнам, и добави, че един от основните източници на вируса са нелегалните имигранти.

От 102-та нови случая 92 са в резултат на местно предаване, посочи министерството на здравеопазването.